Celiakie – příčiny a léčba

Celiakie – příčiny a léčba

Celiakie – příčiny a léčba
4.71 (94.29%) 7 hlasů

Základní charakteristikou celiakie je nesnášenlivost lepku ve stravě. Lidé s touto diagnózou musí dodržovat dietu, v rámci které jsou ochuzeni o mnohé potraviny. Je však možné využít ingredience jiné a vytvářet nové chutné pokrmy, péct moučníky a připravovat dezerty, které nadchnou i mnohé konzumenty bez jakéhokoliv stravovacího omezení.

Proč celiakie vzniká?

Problematický je u této nemoci zejména příjem lepku. Jedná se o směs bílkovin, kterou obsahuje pšenice, žito, oves a ječmen. Při jeho konzumaci je v těle spuštěna autoimunitní reakce s tvorbou protilátek namířených na buňky sliznice tenkého střeva (enterocyty). Jeho povrch, který je za běžných okolností tvořen vyvýšeninami (tzv. klky a mikroklky), se snižuje, a tím se zmenšuje schopnost vstřebávání látek z přijaté stravy. Nemoc má celoživotní průběh a není zcela zřejmé, co je zodpovědné za její vznik.

Čím se nemoc projeví?

Není pravdou, že se celiakie projevuje vždy hned v dětském věku. Její příznaky jsou však v dětství mnohem viditelněji vyjádřené, zatímco u dospělých se často stává, že nemoc dlouho není diagnostikována. V dospělosti se obvykle projeví v období mezi 20. a 30. rokem života. V dětském věku je patrný rozvoj známek nemoci již při prvním setkání s lepkem ve stravě. Po podání první stravy s lepkem (piškoty, krupicová kaše) lze u dítěte náhle pozorovat:

  • celkové neprospívání, pokles hmotnosti
  • nechutenství
  • bolesti bříška
  • průjem
  • anémie z nedostatku železa

U dospělých se nemoc objevuje nejčastěji po nějakém náročném období – nemoc, těhotenství. Příznaky jsou obdobné, přidává se únava, deprese, řídnutí kostí nebo vyšší kazivost chrupu.

Jaká je léčba celiakie?

Diagnózu nemoci obvykle stanoví gastroenterolog. Jako důležitá vyšetření jsou chápána stanovení určitých protilátek v krvi a rozbor vzorku tkáně z tenkého střeva. U mnoha osob však po dlouhá léta nemusí ke správné diagnostice dojít.

Jedinou možností léčby tohoto onemocnění je celoživotní stravování dle principů bezlepkové diety. Při jejím dodržování dochází po čase ke zhojení sliznice tenkého střeva a k eliminaci výše zmíněných příznaků. Pokud pak člověk pozře ojediněle potravinu s lepkem, obvykle to neprovází žádné drastické zhoršení stavu. Je však třeba dietu nadále dodržovat, jelikož by se jinak v budoucnu mohly objevit neblahé následky. Celiakie je chápána jako rizikový faktor jiných vážných onemocnění – např. cukrovky, revmatické artritidy.

Jaké jsou principy bezlepkové diety?

Jak je zřejmé již z názvu, základem diety je vyvarování se potravin, které obsahují lepek. Důležité je tedy vzdát se pšenice, žita, ječmene, ovsa a veškerých výrobků z nich. Tím pádem z jídelníčku musíte vyřadit klasické pečivo, těstoviny, knedlíky a mnoho dalšího. V některých jídlech může být mouka použita jako přídavek (omáčky, kečupy, cukrovinky, uzeniny), a je tedy třeba řádně studovat jejich složení, zda jsou ke konzumaci vhodné. Jako náhrada uvedených obilnin se obvykle užívá proso, kukuřice, rýže. Je možné zakoupit speciální bezlepkové výrobky (sušenky, piškoty). Zde si přečtěte článek o bezlepkových potravinách.

Dnes je již na trhu řada publikací s tematikou bezlepkové diety a s nápady, jak si i při výše zmíněných omezeních stravování užít. Jedním z doporučení může být i preferování přirozeně bezlepkových potravin a vaření z jejich nových neotřelých kombinací před tím, aby se lidé snažili připodobnit svůj jídelníček běžnému a snažili se vytvářet obdobné recepty s nahrazením lepku speciálními bezlepkovými směsmi. Nevýhodou je též vysoká cena speciálně vytvořených potravin pro tuto dietu. Pokud by vás zajímali konkrétní recepty, které můžete vyzkoušet i při této dietě, jsou k nalezení např. na webu Celiakieaja.cz.

VIDEO: Co je to lepek a celiakie?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *