Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – jaký mají vliv na zdraví?
5 (100%) 5 hlasů

Teprve v posledních dvou stoletích vzali lidé na vědomí, že stav lidského těla je bezprostředně spjat s kvalitou potravy, a začali si všímat, jestli potrava vůbec odpovídá potřebám lidského těla. Pozvolna se stále více soustřeďuje pozornost na funkce lidského těla a na způsob, jakým využívá vitální látky, jako minerály a vitaminy, ze kterých se potrava skládá.

Na celém světě se dosahuje fenomenálních úspěchů při pomáhání tělu zbavovat se nemocí a potíží, především však na úseku léčby šťávami. Avšak stále ještě nejsou lidé dostatečně informováni o výživné hodnotě a léčebné síle čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietetology a výživovými poradci. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů, energii a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část „hutné“ stravy, kterou sníme, se použije jako „pohonná hmota“ k získání této energie.

Toto je odpověd’ na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku? Vláknina nemá žádnou výživnou cenu, ale působí jako „metla“ v zažívacím ústrojí a podporuje trávicí pochod. Když projde vláknina žaludkem, dvanácterníkem a konečně asi sedm a půl metru dlouhým tenkým střevem, dosáhne tlustého střeva jako mikroskopicky malé části celulózy, které jsou pro něj i v této formě balastem a jako takový je použit. Bez vlákniny jako balastu se nemůže udržet tlusté střevo – a tělo jako celek – zdravé. Je proto nevyhnutelné, aby dobře vyvážená výživa vždy také obsahovala celé čerstvé ovocné plody a saláty z různých druhů syrové zeleniny.

Je prakticky nemožné, i organickým pěstováním, získat z některého semene plnohodnotný produkt, protože při pěstování rostlin hraje důležitou roli mnoho faktorů, které se mohou místy podstatně lišit. V dnešní době má skoro každá potravina více druhů. Různé druhy karotky se například liší svým obsahem minerálií a toto platí i o jiných rostlinných potravinách. Zveřejňované informace o účinných látkách v potravinách považujte vždy jen za všeobecná doporučení, protože půda, klima, území, stejně jako způsob pěstování, mohou být rozdílné. Pokud bereme při sestavování naší stravy zřetel na rozmanitost plodů, salátů a zeleniny, nemusíme si dělat starosti o minerály a vitaminy, které naše tělo potřebuje.

Máme štěstí, jestliže můžeme mít potraviny organicky vypěstované, než když musíme vzít ty, které jsou k dispozici, bez ohledu na kvalitu. Je ale chyba, být fanatickým nebo přehnaně puntičkářským při výběru potravin, které musíme koupit v samoobsluze nebo v obchodě se zeleninou. Jestli však je ve vás vaše osobní mínění o správném pěstování potravin hluboce zakořeněno, pak je nejlepší odstěhovat se na venkov a pěstovat si vlastní potravu. Dávejte pozor na to, abyste koupili to nejčerstvější a nejkvalitnější, co můžete najít. Je jedno, jestli se jedná o ovoce a zeleninu na váš salát nebo na šťávu.

Naše buňky potřebují výživu

Naše tělo je složeno z miliard mikroskopických buněk. Na nich závisí naše existence. Buňky potřebují potravu, živou potravu. Strava musí být živá (organická). Soli a minerály musí být živé, to znamená organické, aby je lidské tělo mohlo přijmout a použít k regeneraci svých buněk a tkání. Sluneční paprsky přenášejí energii do rostlinného života a přitom aktivují enzymy. Za pomocí této síly se přeměňují vhodné elementy v potravě z anorganických na organické neboli život obsahující. Díky vědeckým výzkumům jsme dnes schopni analyzovat a přesně určit prvky obsažené v potravinách a tyto potom přivést do harmonické rovnováhy, odpovídající potřebám těla.

Jestliže nepijeme dostatečné množství čerstvých syrových šťáv, pak víme, že naše tělo nemůže plně pokrýt svoji potřebu enzymů, které jsou pro náš organismus nezbytné a klíčové. Mimo úrazů musí každá oprava a každá regenerace našeho těla přicházet zevnitř. Když nejsou tyto prvky obsaženy v krvi, buňkách, tkáních, orgánech, žlázách a zbývajícím těle ve správném poměru, nebo když je jednoho prvku nedostatek, tělo ztratí rovnováhu a vznikne stav, který je známý jako toxémie. A toxémie je jednoduše řečeno otrava.

Zaměřte se na živou stravu

Abychom získali správnou zdravotní rovnováhu, musí být většina potravy, kterou jíme, živá, vitální, obsahující organické prvky. Tyto prvky jsou obsaženy v čerstvých, syrových plodech, salátech, ovoci, zelenině, a obsahují je taktéž ořechy a semena. Kyslík je jedním z nejdůležitějších prvků pro náš organizmus. Vařením však potrava kyslík ztrácí. Většina enzymů se při 54°C rozruší, a ztrácí se převážná část živé síly, které je k výživě třeba.

Skutečnost, že žily a ještě žijí generace milionů lidí, které nejedly skoro nic jiného než vařenou stravu, není důkazem toho, že existovaly proto, že se živily vařenými potravinami. Ve skutečnosti se nalézají tito lidé ve stavu jakéhosi dekadentního existování, což potvrzují jejich otrávená těla. Proč by byly jinak nemocnice přeplněné a přetížené? Proč se ročně prodají vagóny prášků na bolesti? Proč jsou tak časté srdeční choroby, cukrovka, rakovina, plicní nemoci, předčasná senilita a předčasná smrt!

Lidské tělo je obdařeno nesmírnou odolností proti tělesným prohřeškům. Když jíme něco „nevhodného“ nebo něco, co se nesnáší s naší potřebou výživných látek nebo jejich rovnováhou, potom trpíme. Jsme varováni například bolestmi, které vedou nakonec k nemocem a konec konců k nespočetným chronickým chorobám, kterými je postižena velká část lidstva. Příznaky se neprojeví většinou ihned, ale potřebují, vzhledem k enormní odolnosti těla, týdny, měsíce nebo roky k propuknutí vážné choroby.

Jakmile se dáme přirozenou cestou, abychom znovu získali a uchovali si zdraví, pocítíme radost a štěstí ze zlepšení, které se dostaví přenesením přirozených zásad do denní praxe. Je zvláštní a politováníhodné, že tolik lidí o tomto tématu nepřemýšlí, a úmyslně a zvolna znovu a znovu upadá do toxémie a dekadence.

Nezapomeňte, důležitá je také naše mysl

Jestliže denně opatříme našemu tělu elementy, ze kterých je samo složeno, můžeme se těšit dobrému zdraví za předpokladu, že věnujeme přiměřenou pozornost a ohled druhé části našeho bytí, naší duši a duševnu. Ani ta nejlepší strava na světě nezabrání chátrání našeho těla, jestliže jsme ustavičně vystaveni zlobě, strachu, starostem, zklamání a negativním stavům naší mysli. Jestliže nejíme, zemřeme. Nejíme-li stravu, která naše tělo správně vyživuje, zemřeme nejen předčasně, ale na cestě ke smrti ještě trpíme …

Pamatujte!

  1. Záleží zcela na nás, jestli to, co jíme, vede k výživě, nadváze nebo k podvýživě!
  2. Každá radost a každý úspěch v povolání je založen na dobrém zdravotním stavu a vitalitě těla!
  3. Šťávami, které extrahujete z čerstvých syrových plodů a zeleniny, můžete opatřit všechny buňky a tkáně svého těla lehce stravitelnými a vstřebatelnými prvky a enzymy z potravin, které potřebují.

VIDEO: „Babiččin džus“ – Ovocné a zeleninové šťávy recept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *