Jak vybrat správné sacharidy, které při hubnutí potřebujeme

Jak vybrat správné sacharidy, které při hubnutí potřebujeme

Když chce člověk zhubnout, vyhýbá se jednomu – sacharidům. Jenže sacharidy jsou jednou z látek, které i při hubnutí potřebujeme stejně jako bílkoviny, vlákninu a další. Ne po všech se totiž tloustne. Zejména ty kvalitní je zapotřebí do jídelníčku zakomponovat, samozřejmě s mírou.  

Většinu z přijímaných sacharidů by měly tvořit takzvané polysacharidy, kterým se také jinak říká složené nebo komplexní sacharidy. Najdeme je například v obilovinách, luštěninách a také v zelenině. Pojďme však být o malinko konkrétnější a prozraďme si, kde ty správné a kvalitní sacharidy máme najít.  

Ovesné vločky k snídani 

Zdrojem správných sacharidů, které také potřebujeme dodat do svého těla při hubnutí, mohou být například ovesné vločky. Nejčastěji je konzumujeme při snídani, kdy si z nich připravujeme ovesné kaše nebo si je házíme do připraveného jogurtu s ovocem. Kromě jiného si z nich lze připravit například dezerty, palačinky, lívance nebo muffiny. Čili není složité je do jídelníčku zakomponovat tak, aby nám chutnaly.  

Brambory k obědu 

I brambory jsou plné sacharidů, ale těch správných. Jsou poměrně levné, navíc dokážou na dlouhou dobu zasytit. Nemají totiž nijak vysoký glykemický index. Opět je lze do jídelníčku zakomponovat stokrát jinak. Můžete je klasicky uvařit, připravit si z nich kaši, upéct je v troubě nebo osmažit ve friťáku.  

Cizrna doplní i bílkoviny 

Skvělým zdrojem komplexních sacharidů je také cizrna, která navíc doplní také potřebné bílkoviny. Stejně jako u výše uvedených příkladů platí, že cizrnu lze připravit různě. Nejčastěji se přidává do salátů, falafelu, do humusu, také si z ní je možné udělat nějakou pochoutku k televizi. Dobře hraje s pikantním kořením, které nakopne metabolismus.  

Quinoa plná potřebných živin 

Nejlepším zdrojem potřebných živin obecně je však quiona, která doplní nejen zmiňované sacharidy, ale také vlákninu, železo, omega-3 mastné kyseliny nebo nepostradatelné bílkoviny. Navíc se jedná o bezlepkovou surovinu, která hezky doplní stávající jídelníček. 

Další příspěvky