Jakých chyb se při běhu z počátku vyvarovat?

Jakých chyb se při běhu z počátku vyvarovat?

Jelikož nám plavková sezona klepe na dveře, snažíme se co nejrychleji zhubnout. Jenže ono to není zrovna snadné. Musíme změnit jídelníček, najednou se musíme více hýbat. Pravdou je, že pohyb je pro mnohé lidi problémem. Mnozí lidé totiž nechtějí za sportování platit. Naštěstí existuje jeden sport, za který nemusíte platit vůbec nic. Je to běh, který lze navíc vykonávat tehdy, kdy chcete.  

Běh je skvělý sport na odreagování. V současné době drtivá většina lidí sportuje, jelikož zkrátka se při této aktivitě skvěle čistí hlava, navíc se dobře spalují kalorie. V případě, že patříte k lidem, kteří taky chtějí začít s během, je třeba se pořádně vybavit. Kvalitní boty a funkční oblečení je základ. Kromě toho si zjistěte, jakým chybám je třeba se vyvarovat. Seznam takových chyb pro vás máte, nemusíte tedy pro ně chodit daleko.  

Nedávejte si z počátku příliš do těla 

Mnozí lidé dělají tu chybu, že to na začátku přestřelí, tudíž podruhé už běhat nejdou. Stanovte si cíle, ovšem začínejte z počátku na cílech menších, snadno dosažitelných. Začátečníci by měli běhat z počátku třicet sekund, poté minutu jít chůzí. Pokročilí by měli běhat pět minut a poté minutu jít. A zkušení by měli běhat osm minut, poté minutu jít. Metoda běh-chůze není nic, za co byste se měli stydět. Takto se vám však krásně buduje fyzická kondice. Hlavně z počátku nechtějte uběhnout deset kilometrů, tři kilometry by rozhodně měly stačit.  

Dbejte na správné vybavení 

Drtivá většina lidí si pořídí špatné vybavení. Investují například do nekvalitní obuvi, po níž budou jen nohy nesnesitelně bolet. Taky se nesmí zapomínat na speciální běžecké ponožky, ve kterých se člověk zkrátka nepotí.  

Běháte nalačno 

Sice není dobré běhat s prázdným žaludkem, ale stejně tak špatný nápad je běh nalačno. Ideální je si třeba hodinu před jídlem dát banán, poté ze sebe dáte stoprocentní výkon. Po výkonu se taky nezapomeňte najíst, ideálně patnáct minut poté, co doběhnete do cíle.  

Další příspěvky