Chrom v potravinách: proč je tolik důležitý a měli bychom jej konzumovat? 

Chrom v potravinách: proč je tolik důležitý a měli bychom jej konzumovat?

Jakkoli to někomu může připadat zvláštní, chrom je prvek, který naše tělo potřebuje. Samozřejmě ve stopovém množství. Je potřebný hned pro několik důležitých funkcí v našem těle. Neumíme si jej sami vyrobit, a proto je zapotřebí přijímat jej z potravin. Vzhledem k tomu, že nepotřebujeme příliš velké množství, přijímat chrom ve formě doplňku stravy je zbytečné. Existuje několik potravinových zdrojů, ze kterých je možné tento minerál dostat v potřebném množství. 

Doporučené množství 

Ženy by měly každý den přijmout asi 25 mikrogramů chromu, muži ještě o 10 mikrogramů více (tj. 35 mikrogramů za den). Nadměrné množství přijatého chromu je velice výjimečným stavem a při konzumaci pouze potravinových zdrojů nehrozí. Pokud se rozhodnete přijímat doplňky stravy obsahující chrom, měli byste se nejprve poradit s lékařem. 

Hladina cukru v krvi 

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších rolí, kterou chrom v našem těle má. Dokáže snižovat inzulinovou rezistenci (tělo nereaguje na inzulín – což je hormon v lidském těle – tak, jak má), zvýšit účinky inzulínu a regulovat hladinu cukru v krvi. Všechny tyto poznatky jsou důležité natolik, že vědci zkoumají, zda by se chrom neměl zařadit do léčby cukrovky. 

Kardiovaskulární zdraví 

Nízkou hladinou chloru je ovlivněno také zdraví vašeho srdce. Příliš nízká hladina může zvýšit riziko infarktu a mrtvice a zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. To vede také e zvyšování hladiny triglyceridů, což jsou tuky, které se nachází v krvi. Tyto tuky se usazují ve stěnách tepen a mohou způsobit horší průtok krve. 

Potravinové zdroje chromu 

Potravinové zdroje chromu považujeme za dostatečné, takže není třeba uchylovat se k doplňkům stravy, obsahujících tento prvek. Jeho hlavními zdroji jsou ovoce, zelenina, maso z dobytku, který má přístup k pastvě na trávě, a celozrnné výrobky. Jedním z nejlepších zdrojů jsou mušle, brokolice, hroznová šťáva, pivovarské kvasnice, víno a para ořechy. 

Další příspěvky