Nejzdravější zelené potraviny. Jaké ukrývají vitamíny?

Nejzdravější zelené potraviny. Jaké ukrývají vitamíny?

Zelená je v jídelníčku jednou z mála barev, která by na vašem talíři měla být denně i několikrát. Kromě masa, ryb, ořechů, příloh a mléčných výrobků nikdy nevynechávejte zeleninu a ovoce, protože jsou plné vlákniny a vašemu tělu dopřávají spoustu důležitých látek.  

Řapíkatý celer 

Slyšeli jste někdy o tom, že má řapíkatý celer tzv. záporné kalorie? Znamená to, že k jejich spálení tělo potřebuje opravdu spoustu energie, takže vám pomáhají s hubnutím. Jestliže jste zrovna v dietě a přemýšlíte nad vhodným doplňkem stravy, který je zároveň plný vitamínů, vyzkoušejte právě řapíkatý celer. Kromě záporných kalorií skrývá vitamín A a hned několik zástupců ze skupiny B.  

Fazolky 

Zelené fazolky jsou ideální jako svačina, příloha k obědu nebo večeři. Využijete je zkrátka kdykoli a můžete je připravit na mnoho způsobů. Tato nenápadná zelenina je plná vitamínu C a K. Kromě toho nesou také velké zastoupení vápníku, draslíku nebo hořčíku. Také vaše střeva vám při pravidelní konzumaci poděkují.  

Chřest 

Chřest není zrovna nejlevnější potravinou, ale jednou za čas se do něj vyplatí investovat. Počkejte si, až bude jeho sezóna, nekupujte mražený, kterému mohou chybět živiny. Tato zelenina je bohatá na esenciální kyseliny, vitamin C, A a E. 

Díky jeho pravidelnému zařazení do jídelníčku snížíte možnost vzniku rakoviny, váš trávící systém se srovná a vy se budete cítit plní energie a zdravější.  

Brokolice 

Dětmi nenáviděná a dospělými přehlížená. Brokolice je často podceňovaná, i když má velmi prospěšné složení. Ve velmi malém množství se nachází spousta vitamínu C a pomáhá všem, kteří chtějí shodit přebytečná kila.  

Limetka 

Letní dny si můžete zpříjemnit limetkovou limonádou, a naopak zimní chladné večery čajem s limetkovou šťávu. Využití se meze nekladou. Nejlépe uděláte, pokud si nápoj z tohoto ovoce připravíte na jaře, čímž po dlouhé zimě detoxikujete tělo. Pokud limetku spojíte s citronovou šťávou, vytvoříte navíc v žaludku zásaditější prostředí. 

Další příspěvky