Polévky, které se vyplatí jíst pravidelně

Polévky, které se vyplatí jíst pravidelně

Přemýšlíte, čím zpestřit svůj jídelníček? Chcete zároveň udělat něco pro svoje zdraví? Pokud tomu tak opravdu je, vyplatí se vsadit na sílu polévek. Na polévky většinou sázíme až v okamžiku, kdy nás něco bolí, trápí nebo kdy jsme nemocní. Jenže polévky by v našem jídelníčku měli mít své místo i v jiných životních situací. Alespoň dvakrát nebo třikrát do týdne bychom je měli zařadit do jídelníčku. Nabízí se však otázka, jakou konkrétní polévku do jídelníčku zařadit.  

Slepičí vývar nejen při nemocech 

Na pravý, dlouho vařený slepičí vývar většinou sázíme v okamžiku, kdy jsme nemocní. Je to polévka, která dokáže prakticky každého člověka postavit na nohy. Jeho moc znaly už i naše babičky a prababičky, i proto sílu slepičího vývaru tak využívaly.  

Věděli jste ale, že slepičí vývar by měl být součástí jídelníčku i v jiných dnech, nikoli jenom ve chvíli, kdy nás něco sužuje? Jedná se totiž o polévku, která v sobě ukrývá prakticky všechny tělu prospěšné látky. Obsahuje všechny výživné látky, které umí regenerovat tělo. Hlavní předností vývaru je takzvaná látka cystein, která umí zvlhčit sliznici, což ulevuje při vykašlávání a také při smrkání.  

Boršč jako jedna z nejzdravějších polévek 

K nejzdravějším polévkám patří bezesporu boršč, jehož základem je hovězí maso a červená řepa. Důvodem, proč se boršč řadí k nejzdravějším polévkám, je především to, že umí uvolňovat a rozšiřovat cévy. Lze tedy říct, že umí předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho obsahuje opravdu obrovské množství vitaminu C, jenž je známý tím, že dělá z těla doslova pevné rytířské brnění, které tělo ochrání před vnikem bakterií a virů. Navíc obsahuje hromadu tělu prospěšných látek, jako je železo, jód nebo taktéž vápník.  

K dalším zdravým polévkám, které mají místo v jídelníčku během celého roku, nejen při nemocech, patří i česnečka a dále také zelňačka. 

Další příspěvky