Vyvážený jídelníček plný zdraví prospěšných ingrediencí. To je klíč ke štíhlé a vyšperkované postavě. Pakliže vám v jídelníčku chybí zdroje bílkovin, vlákniny nebo zdravých tuků, tělo nemá dostatečné palivo a často při svém fungování skomírá. Nutriční specialisté a odborníci na správné stravování apelují na přísun ryb. Mluvíme však o velmi kontroverzní potravině, kterou ne všichni mají v lásce. Pojďme si říct, proč právě ryby mají v jídelníčku své místo a jaké konkrétně jíst, abychom tělu udělali radost?
Ryby mají vícero pozitivních vlivů
Pakliže se rozhodnete zakomponovat do jídelníčku ryby, eliminujete tím riziko předčasné sklerózy. Stejně tak dojde ke snížení hladiny cholesterolu a celkově se prospěje vlasům a nehtům. Zařadit ryby do jídelníčku je však dobré i proto, že obsahují celou spoustu látek, které si tělo nedokáže vyrobit samo, přesto ho ke svému správnému fungování potřebuje.
Losos proti chronickým chorobám
Vůbec nejlepší rybou, kterou můžete do jídelníčku zařadit, je losos. Mluvíme o lehce narůžovělé rybě, která svou barvou ukazuje, kolik obsahuje omega-3 mastných kyselin. Čím růžovější je, tím více těchto látek v sobě ukrývá.
V případě, že ji zařadíte do jídelníčku, velkou měrou přispíváte k eliminaci chronických chorob. Mezi ně patří i nádory všeho druhu, které bývají značně nebezpečným úkazem.
Tuňák snižuje hladinu špatného cholesterolu
Stejně „profláknutou” a taktéž velmi často připravovanou rybou je klasický tuňák, který by neměl být nikdy úplně propečený. Ideálně by se měl nechat střed syrový. Ať už ho ale připravujete jakýmkoli způsobem, je dobré, že ho do jídelníčku zařazujete. Je totiž efektivním bojovníkem proti kardiovaskulárním onemocněním, na které v České republice umírá každým rokem největší procento lidí (pomineme-li aktuální covid).
Kromě toho tuňák snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, což také přispívá k minimalizování rizika vzniku zmiňovaných kardiovaskulárních onemocnění.