Zdravé pokrmy dnes lze vyrobit opravdu různě. Stačí jenom do pokrmů zařadit takové potraviny, které jsou pro tělo dobré. Jedná se například o ryby nebo o luštěniny, které by měly být součástí našeho týdenního jídelníčku alespoň ve dvou případech. Mimo to se nebojte zapojit do jídelníčku i červenou řepu. Právě ta se řadí k těm nejzdravějším potravinám vůbec. Proč tomu ale tak je?
Červená řepa dříve patřila k těm surovinám, které byly z kuchyňského pultu doslova vytlačovány. Byla to pro lidi divná zelenina, které se obávali. Jenže později se ukázalo, že se červené řepy nemusíme vůbec bát, jelikož v sobě obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, které se jen tak v nějakém jiném druhu zeleniny nenajdou. Proto se začala pěstovat velice hojně na mnoha zahrádkách mnoha lidí.
Proč je tak zdravá?
Pokud nemáte doma červenou řepu, rozhodně si ji kupte, protože z ní nejen že připravíte lahodné pokrmy, ale na druhou stranu vám dokonale podpoří vaše zdravíčko. Je to potravina velice bohatá na vitaminy, tedy hlavně na vitamin B a C, mimo to však obsahuje karoten, tedy vitamin A.
Pro ty, kteří jedí zdravě, je nutné asi poznamenat, že v sobě obsahuje nejen potřebné bílkoviny, ale hlavně také i dobré cukry a vlákninu. Má v sobě i antioxidant zvaný betanin. Co se týče minerálů, nechybí v ní ani vápník, ani hořčík, ani železo, ani sodík a dokonce ani draslík. Nebojte se však použít ve vaření nejen samotnou řepu, ale také i listy nebo kořeny, protože i ty jsou zdraví prospěšné.
Co z červené řepy můžeme uvařit?
Mezi nejoblíbenější pokrmy se rozhodně řadí salát z červené řepy. Ten je poměrně oblíbený a receptů na jeho různé variace najdete na mnoha internetových stránkách. Řada lidí si však červenou řepu jenom nastrouhá a nechá usušit v troubě. Poté ji jenom jí u televize.
Samozřejmě si červenou řepu můžete i zavařit a dát si ji potom jenom jako přílohu k nějakému dobrému jídlu. Z červené řepy se však navíc i peče, a to různé slané koláče, které doplníte ještě o jinou další zeleninu.