Ghí používaly už naše babičky. Měly k tomu skvělé důvody

Ghí používaly už naše babičky. Měly k tomu skvělé důvody

Zajímáte se o zdravou stravu? Hlídáte si to, co jíte? Sestavujete si pravidelně jídelníček a snažíte si všechna jídla připravovat sami, abyste věděli, co se v jednotlivých pokrmech nachází? Pokud tomu tak opravdu je, pravděpodobně využíváte mnohé superpotraviny, třeba ghí máslo. Popularita ghí másla v poslední době stoupla opravdu radikálně, ale mnozí lidé si neuvědomují, že tohle je přesně to, co používaly i naše babičky. Není to tedy žádná převratná novinka, je to věc známá už dlouhá léta.  

Co je to ghí máslo? 

Pokud se však o zdravé stravování zajímáte jen krátce, možná nevíte, co to ghí máslo vlastně je. Jedná se o přepuštěné máslo, které se využívalo v minulosti třeba v ajurvédské medicíně. Právě v ajurvédské medicíně se zmiňovanému přepuštěnému máslu říkalo také elixír života. Má totiž blahodárné účinky na lidské tělo, zdraví a organismus.  

Ostatně to je důvod, proč ho naše babičky využívaly tak hojně třeba při přípravě teplé kuchyně. Používá se zpravidla tam, kam byste normálně dali klasický tuk.  

Ghí máslo a účinky na zdraví 

Ptáte se, jak konkrétně ghí máslo ovlivňuje naše zdraví? Jak konkrétně ovlivňuje náš organismus? Například působí pozitivně na trávení, také pomáhá balancovat hladinu cholesterolu v krvi, kromě jiného posiluje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost organismu.  

To však není ani zdaleka všechno, co ghí máslo dovede. Dokáže toho opravdu daleko víc. Například detoxikuje organismus a omlazuje. Upravuje hladinu lipidů.  

Ghí máslo pro alergiky 

Jelikož se jedná o přepuštěné máslo, je díky přepuštění máslo zbaveno jak kaseinu, tak také laktózy. Ghí máslo tak mohou konzumovat i ti, které trápí alergie na některou složku mléka. Dalších unikátních a tělu prospěšných látek však ghí máslo není zbaveno, tělu přináší mnoho pozitivního. 

Další příspěvky