Pokud toužíte zhubnout, jistě víte, že z osmdesáti procent je to jenom o zdravém stravování. Ať už cvičíte nebo sportujete jakkoli intenzivně, v případě nezdravého a nepravidelného stravování se výsledků nedočkáte. Ze všeho nejdřív je třeba upravit svůj jídelníček, přes to zkrátka nejede vlak. Otázkou však je, jak svůj jídelníček upravit? Existují však jistá pravidla zdravého stravování, podle kterých je třeba se řídit. Sice moc neporadí s tím, z čeho se má jídelníček skládat, ovšem uvedou na pravou míru to, jak se zdravě jí.
1) Jezte bílkoviny
Mnohé odbornice na zdravé stravování jsou zastánkyněmi toho názoru, že je třeba jíst především bílkoviny, které by měly být obsaženy v naprosto každém jídle dne. Ať už je to snídaně, oběd, svačina nebo večeře, vždy by v pokrmu mělo být aspoň trochu bílkovin, které najdeme ve všech živočišných produktech.
2) Jezte pravidelně
Základem úspěchu je pravidelné stravování. Tělo si navykne na pravidelný přísun potravy, stabilizuje se a nebude si ukládat jídlo na později. Nebude zkrátka potřebovat jídlo uložené na později. Proto jezte pravidelně, doporučuje se jíst v intervalu dvou, tří hodin. Mnoho lidí si myslí, že poslední jídlo je třeba jíst nejpozději v sedm hodin večer (nebo ještě dříve), ovšem to je omyl – i zde platí, že poslední jídlo by mělo být pozřena dvě, tři hodiny před spaním.
3) Jezte pomalu
Pokud se přecpete, nezhubnete. Přecpávání je naprosto v rozporu se zdravým hubnutím. Jezte raději pomalu, když totiž budete jíst pomalu, rychleji se zasytíte. To je paradox, že?
4) Jezte malé porce
Jezte malé porce a pomalu. I když to zní bláhově, zaplní vám to žaludek mnohem lépe a na delší dobu, než když hltáte a hltáte, nakonec se přecpete a usnete na pohovce. Když budete jíst malé porce a pomalu, nasytíte se tak akorát na dobu, která je mezi jednotlivými pokrmy.