Konečně je to tady! Svou každodenní snídani můžeme vyšperkovat do sebemenší dokonalosti tím, že na ovesnou kaši nebo do jogurtu přidáme sladké jahody. Z pohledu nutričních specialistů mluvíme o ovoci, které můžeme s klidným svědomím zařadit do zdravého jídelníčku. Jsou totiž zdrojem vitamínů a celé spousty minerálních látek, jež potřebujeme pro řádné fungování našeho těla. Pokud přemýšlíte nad dalšími důvody, proč jahody do svého jídelníčku zařadit, několik jich ještě přinášíme. Jahody mají řadu zdravotních benefitů Kromě toho, že se v těchto červených plodech nachází ohromné množství vitaminu C a…
Více zdeRubrika: Zdravá strava
Superpotraviny: co to je a jaké existují
Doplnit svůj jídelníček o potraviny, které tělu přinesou potřebné makro i mikro živiny – úkol zní možná prostě a jednoduše, ale opak je pravdou. Není tak snadné zakomponovat do jídelníčku dostatek vitamínů, pokud opominete superpotraviny. Když však dáte superpotravinám zelenou, tělo i vaše zdraví se budou radovat. Jenže co to vlastně je a jaké potraviny do této kategorie zařazujeme? Superpotraviny jsou prostě super Pokud hovoříme o superpotravinách, mluvíme o potravinách, které jsou oproti ostatním bohatší o vitaminy a další živiny. Jsou zkrátka o chlup zdravější, protože jsou po nutriční stránce…
Více zdeChrom v potravinách: proč je tolik důležitý a měli bychom jej konzumovat?
Jakkoli to někomu může připadat zvláštní, chrom je prvek, který naše tělo potřebuje. Samozřejmě ve stopovém množství. Je potřebný hned pro několik důležitých funkcí v našem těle. Neumíme si jej sami vyrobit, a proto je zapotřebí přijímat jej z potravin. Vzhledem k tomu, že nepotřebujeme příliš velké množství, přijímat chrom ve formě doplňku stravy je zbytečné. Existuje několik potravinových zdrojů, ze kterých je možné tento minerál dostat v potřebném množství. Doporučené množství Ženy by měly každý den přijmout asi 25 mikrogramů chromu, muži ještě o 10 mikrogramů více (tj. 35 mikrogramů za den). Nadměrné…
Více zdeJakou dietu držet v roce 2022? Experti radí
Chcete být štíhlí a přesto zdraví? Pak byste měli držet jednu z diet, kterou pro vás našli experti v oblasti výživy, psychologii potravin ale také odborníci na prevenci a léčbu cukrovky. Tito na základě sedmi kategorií rozhodli, které diety jsou nejlepší. Zohledňovali to, jak snadné je dietu držet, jak účinná je při dlouhodobém nebo krátkodobém držení, jak je bezpečná, jestli poskytuje dostatečné množství nutričních potřeb a jestli má potenciál působit jako léčba nebo prevence vzniku cukrovky a srdečních chorob. Zde jsou nejlepší diety pro letošní rok. Středomořská dieta Základem tohoto stravování je…
Více zdeProč jíst ovesné vločky?
Jste v hubnoucím módu nebo se jenom snažíte udržet se fit? Pak je vaší denní snídaní jistě ovesná koše. A důvodům rozumíme. Ovesné vločky jsou totiž označovány za hotový zázrak. Proč se jim říká dokonalá zdravá surovina? Co přináší lidskému tělu a proč i nadále pokračovat v konzumaci vloček na sto různých způsobů? Ohromný zdroj energie Snídaně by měla být nejvýživnějším jídlem dne. A ostatně by se mělo jednat i o největší jídlo dne. Ne nadarmo se říká, že snídej sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej…
Více zdeJak na pestrý a vyvážený jídelníček?
Zejména pokud chcete zhubnout se musíte soustředit na svůj jídelníček. Protože pokud není vyvážený, pestrý a pravidelný, štíhlé a krásné postavy bohužel nedosáhnete. Na tom se shodují i nutriční specialisté a odborníci na hubnutí, kteří právě stravování přikládají osmdesát procent úspěchu. V případě, že se chcete po této stránce opravdu polepšit, nabízí se otázka, jak zdravého a vyváženého jídelníčku dosáhnout, respektive co by měl obsahovat. S tím samozřejmě poradíme! A rozebereme si jídlo jedno po druhém. Jak by měla vypadat snídaně? Snídaně je základ dne. Říká se. A je na…
Více zdeZásady zdravého stravování. Co dodržovat?
Hubnutí je proces. A během něj nesmíme zapomínat nejen na pořádnou dávku sportu, ale ani na správné stravování. Podle odborníků je strava osmdesát procent úspěchu, proto k tomu takto přistupujte. Osvojte si základy zdravého stravování a zjistěte, co je zapotřebí dodržovat, pokud se příští rok chcete chlubit opravdu majestátní postavou. Žádné cukry ani polotovary Mnoho lidí s hubnutím sekce zbytečně brzy. Důvod je prostý – začnou jim chybět cukry. Sladkosti, cukrovinky různých podob jsou zkrátka oblíbenou součástí našich jídelníčků, a pokud jich nemáme dostatek, často strádáme. Podobné je to s…
Více zdeŘepa jako jedna z nejléčivějších potravin
Zdravý jídelníček se může skládat z hromady ingrediencí, které nově vyrostly na zahradě. Zatímco některé druhy jsou už sklizeny, jiné teprve čekají, až vezmete do rukou rýč a pustíte se do práce. Na čekací listině je kupříkladu řepa, která se může sklízet až později na podzim. Do svého jídelníčku byste ji však měli přidat celoročně, jelikož mluvíme o jedné z nejléčivějších potravin na světě. Červenou řepu rozeznáte na první pohled. Svým zbarvením i šťávou je naprosto typická, stejně tak ji rozpoznáte podle chuti. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná…
Více zdeHouby jako superpotravina. Jaké jsou zdravotní benefity suroviny?
Houby jsou naprosto unikátní organismy, původně byly řazeny mezi rostliny, ale časem z nich byly vyčleněny jako samostatná skupina, neobsahují totiž chlorofyl a nejsou schopny využívat slunečního záření pro tvorbu organických molekul. Sběr lesních hub má u nás velkou tradici, ale ne každý ví, že houby mají nejen vynikající chuťové vlastnosti, ale také jsou velmi zdravé. Výjimečné složení Obsahují vitamín A jako silný antioxidant, dále vitamíny B 2 a B 3, vápník, hořčík, fosfor, železo a jako jediné v přírodě také vitamín D 2, 100 g hub obsahuje neuvěřitelných…
Více zdeJak na smažení, abychom to zvládli co možná nejzdravěji
Smažení považujeme za nepříliš zdravý způsob přípravy jídla. Ale jedná se o poměrně rychlou přípravu, a to je to, co v dnešní uspěchané době oceňujeme nejvíce. Pokud dodržíte několik základních parametrů, můžete dosáhnout toho, že smažení nebude tolik zdraví škodlivé, jak se obecně uvádí. Smažení zůstane navždy jednou z nejoblíbenějších metod přípravy jídla – je ale dobré vědět, jak to udělat co nejzdravěji. Druhy olejů a smažení na nich Oleje můžeme rozdělit v podstatě do dvou skupin. Oleje živočišného původu, kam řadíme sádlo a máslo, a oleje rostlinného původu. To…
Více zde