Pokud se vydáte v supermarketu do oddělení s moukami, je pravděpodobné, že se můžete v nabídce ztratit. Existuje spousta druhů mouky. Kromě klasické bílé pšeničné jsou dostupné také celozrnné varianty, mouky se zvýšeným obsahem vlákniny, ale také mouky z jiných plodin. Například mouka žitná, mandlová, rýžová, jáhlová, amarantová a spoustu dalších. Jak se v nich vyznat a k čemu je použít? Bílá nebo celozrnná mouka? Mouky můžeme rozdělit zejména na bílé a celozrnné. Rozdíl mezi těmito dvěma je v tom, jak byly namlety. Klasická bílá mouka je vyrobena z vnitřní části zrna, takže ty nejcennější složky, které se…
Více zdeRubrika: Zdravá strava
Olivový olej ničí záněty a prodlužuje život. Kam jej přirozeně přidávat?
Lidé ve Středomoří se dožívají nejvyššího věku v Evropě. Studie prokazují, že kromě životního stylu má na dlouhověkost vliv také strava. Především pak olivový olej, kterého si všichni dopřávají skutečně hodně. Jak jej propašovat i do našeho jídelníčku? Prevence rakoviny i snížení zánětů v těle Olivový olej se v našem organismu zasahuje o mnohé. Jelikož obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, kyselinu olejovou a další přínosné látky, stará se přímo o snížení zánětlivých procesů v našem organismu. Vědci dokonce zjistili, že má přímé spojení s prevencí rakoviny. Extra panenský olivový…
Více zdeKurkuma má úžasné omlazující účinky. Jak ji dostat do jídelníčku?
Zdraví prospěšné účinky kurkumy jsou dobře známé. Jedná se o účinný antioxidant, který se podílí na celé řadě protizánětlivých a antivirových procesů. Jak si kurkumu pozvat do svého trávicího traktu? Přínosná pro tělo i mozek Kurkumin, tedy přírodní barvivo a součást kurkumy, je mnohem přínosnější, než se zprvu zdálo. Vědecké studie zjistily, že nabízí významný přínos pro naše tělo i mozek. Právě kurkumin v sobě skrývá protizánětlivé a antioxidační účinky, ze kterých profituje naše tělo i mozek. Podobně jako česnek je i kurkumin považován za cenné přírodní antibiotikum. Postará se…
Více zdeJedno jídlo měsíčně nahraďte zdravou potravinou. Trvale
Přejete si vést zdravější životní styl, nebo byste si přáli, aby byla vaše váha nižší? Zapomeňte na drastické diety, které nikam nevedou. Toto železné pravidlo vám pomůže se trvale zbavit nezdravých jídelních návyků. O co jde a jak na to? Když se měníte pomalu, měníte se trvale Překotné změny v jídelníčku vedou k rychlému úbytku váhy. Ale následně také k velké deziluzi. Zdravé jídlo nám nechutná, přestáváme cítit motivaci, necítíme se ve své kůži. Výsledek překotné diety je nejen opětovné přibírání, ale také nepříjemná frustrace. Právě psychický stav a naladění…
Více zdePřílohy, po kterých zhubnete. Dokonale vás zasytí
Přílohy v mnoha případech znamenají ještě další kalorie, které rozhodně nepotřebujeme. Když se ale zaměříte na ty správné přílohy, budete moci dokonce zhubnout. Chutné a syté – značka ideál Přílohy se starají o to, abychom mohli zasytit naše tělo a současně si dopřát výbornou chuť. Mnohdy se pak stává, že se z příloh stává hlavní pokrm. Maso nebo další ingredience, už nás prostě a jednoduše tolik nelákají a stačí nám jen příloha. Nepotřebujeme po obědě tolik času pro trávení a cítíme se svěží. Co si tedy dát dobrého? Trefa do černého v podobě…
Více zdeŠkodlivější než alkohol: Potraviny, které škodí našemu mozku
Říká se, že strava je ta nejlepší lékárnička. Bohužel se ale nedá říci, že bychom se po celou dobu svého života stravovali jen správně. Některé potraviny bychom měli ze svého jídelníčku vyřadit ihned. Které to jsou? Co mozek potřebuje Mozkovna pro svou optimální činnost potřebuje zejména dostatek tekutin. Potřebný je samozřejmě také kyslík, a také glukóza. Dále se našemu mozku bude líbit, když mu dopřejeme základní nutrienty v podobě vitamínu C, betakarotenu, nebo také polyfenolů. Tyto významné antioxidanty působí jako rajská hudba a dělají v mozku velkou nápravu toho, co se již…
Více zdeRyby v jídelníčku mají své místo. Které jíst a z jakého důvodu?
Vyvážený jídelníček plný zdraví prospěšných ingrediencí. To je klíč ke štíhlé a vyšperkované postavě. Pakliže vám v jídelníčku chybí zdroje bílkovin, vlákniny nebo zdravých tuků, tělo nemá dostatečné palivo a často při svém fungování skomírá. Nutriční specialisté a odborníci na správné stravování apelují na přísun ryb. Mluvíme však o velmi kontroverzní potravině, kterou ne všichni mají v lásce. Pojďme si říct, proč právě ryby mají v jídelníčku své místo a jaké konkrétně jíst, abychom tělu udělali radost? Ryby mají vícero pozitivních vlivů Pakliže se rozhodnete zakomponovat do jídelníčku ryby, eliminujete…
Více zdeJahody znovu na pultech obchodů. Co o nich možná nevíte?
Konečně je to tady! Svou každodenní snídani můžeme vyšperkovat do sebemenší dokonalosti tím, že na ovesnou kaši nebo do jogurtu přidáme sladké jahody. Z pohledu nutričních specialistů mluvíme o ovoci, které můžeme s klidným svědomím zařadit do zdravého jídelníčku. Jsou totiž zdrojem vitamínů a celé spousty minerálních látek, jež potřebujeme pro řádné fungování našeho těla. Pokud přemýšlíte nad dalšími důvody, proč jahody do svého jídelníčku zařadit, několik jich ještě přinášíme. Jahody mají řadu zdravotních benefitů Kromě toho, že se v těchto červených plodech nachází ohromné množství vitaminu C a…
Více zdeSuperpotraviny: co to je a jaké existují
Doplnit svůj jídelníček o potraviny, které tělu přinesou potřebné makro i mikro živiny – úkol zní možná prostě a jednoduše, ale opak je pravdou. Není tak snadné zakomponovat do jídelníčku dostatek vitamínů, pokud opominete superpotraviny. Když však dáte superpotravinám zelenou, tělo i vaše zdraví se budou radovat. Jenže co to vlastně je a jaké potraviny do této kategorie zařazujeme? Superpotraviny jsou prostě super Pokud hovoříme o superpotravinách, mluvíme o potravinách, které jsou oproti ostatním bohatší o vitaminy a další živiny. Jsou zkrátka o chlup zdravější, protože jsou po nutriční stránce…
Více zdeChrom v potravinách: proč je tolik důležitý a měli bychom jej konzumovat?
Jakkoli to někomu může připadat zvláštní, chrom je prvek, který naše tělo potřebuje. Samozřejmě ve stopovém množství. Je potřebný hned pro několik důležitých funkcí v našem těle. Neumíme si jej sami vyrobit, a proto je zapotřebí přijímat jej z potravin. Vzhledem k tomu, že nepotřebujeme příliš velké množství, přijímat chrom ve formě doplňku stravy je zbytečné. Existuje několik potravinových zdrojů, ze kterých je možné tento minerál dostat v potřebném množství. Doporučené množství Ženy by měly každý den přijmout asi 25 mikrogramů chromu, muži ještě o 10 mikrogramů více (tj. 35 mikrogramů za den). Nadměrné…
Více zde