Kvalita našeho života se jistou měrou odvíjí od toho, co dnes a denně konzumujeme. Zatímco někdy dáváme přednost fastfoodům, které se na nás podepisují například tím stylem, že jsme neustále nemocní a unavení, strava bohatší na vitamíny, minerální látky a bílkoviny může přinést i největším manažerům, sportovcům a podobným jedincům skutečné výsledky i v jejich profesním životě. Za život dodávající potraviny považujeme hlavně takzvané „funkční” potraviny, které také rychle zasytí.
Nemusí to být pouze o sóji
V posledních letech se zájem o funkční a správné stravování v České republice pozměnil k lepšímu. Požadavky strávníků se po stránce zdravého stravování mění a zvyšují. Chtějí kvalitnější jídlo, vyváženější, jinými slovy zdravější. V mnoha restauracích se však začíná podávat sója, která bývá hlavní proteinovou složkou.
Jen málokdo však ví, že právě sója může být riziková. Její nadměrná konzumace může vést k řadě zdravotních problémů, jako je neplodnost. A jelikož ji najdeme i v nejrůznějších doplňcích stravy, raději bychom se jí v jídle měli vyhýbat.
Superpotraviny slibují víc než jen doplnění živin
Mezi takzvané „funkční potraviny” patří staré známé superpotraviny, jež jsou dnes poměrně snadno dostupné. Jejich hlavní benefit však nesídlí pouze v tom, že ukrývají řadu potřebných složek a látek, které nakopnou organismus a dodají mu potřebnou dávku vitamínů. Tyto potraviny mají daleko více zdravotních benefitů, to se musí nechat.
Superpotraviny nás dokážou hezky nasytit, navíc podporují výkonnost, některé se využívají běžně v čínské medicíně čili slibují řadu zdravotních pozitiv. Každý druh je nositelem jiných výhod, proto se před jeho konzumací o benefitech informujte. Zmiňovanou výkonnost podporuje například guarana, v čínské medicíně se využívá ginkgo biloba.
Zdraví na první místě
Že už skutečně jdeme cestou zdravější, než doposud potvrzuje také to, že poslední průzkumů ukazují na to, že máme zdraví skutečně na prvním místě.