Zdravý jídelníček musí být především o pravidelnosti a složení, tvrdí odborníci

Zdravý jídelníček musí být především o pravidelnosti a složení, tvrdí odborníci

Uvažujete nad tím, že změníte svůj jídelníček? Žaludek vám říká, že dosavadní stravování není ono? Navíc neustále přibíráte na váze? V takovém případě byste měli zavolat odborníkovi, který vám jídelníček sestaví na míru. Pakliže však odborníkům nevěříte nebo nechcete vyhazovat peníze za rady profesionálů, můžete stát za změnou jídelníčku vy sami. V případě tohoto kroku nezapomeňte na to, že to nejdůležitější na zdravém jídelníčku je jeho pravidelnost a především složení. Samozřejmostí jsou menší a častější porce, ovšem řada odborníků tvrdí, že mnohým lidem vyhovují tři porce denně.  

Díky jídelníčkům přestanete tloustnout 

Český národ se pomalu, ale jistě začíná podobat tomu americkému. Stačí se jen na chvilku zastavit na ulici a sledovat kolemjdoucí. Mnozí jsou pevní, možná až opravdu tlustí. Důvodem toho je pohodlnost Čechů, taktéž neustálé využívání rychlého nezdravého občerstvení. Nemůžeme se divit tomu, že řada lidí chce svůj život změnit tím, že vsadí na zdravější podobu svého jídelníčku.  

Jak jsme již zmínili, u zdravého jídelníčku je především důležitá pravidelnost, složení a samozřejmě i množství porcí, které se během dne sní. Na tom se shodují odborníci na výživu, nutriční specialisté a i dietologové.  

Hlavně hodně kompletních sacharidů a bílkovin 

Možná se ptáte především na složení jídelníčku. U pravidelnosti a počtu porcí je pravděpodobně vše jasné, jenže nad složením se tyčí jeden velký otazník. Při sestavování vhodného jídelníčku je důležité především to, abyste vsadili na kompletní sacharidy, jež najdete například v celozrnném pečivu. Nesmíme zapomenout na bílkoviny, které taktéž musí být součástí jídelníčku a které najdeme například v mase, vejcích nebo mléčných výrobcích. A samozřejmě nesmíme opomenout tuky, zejména tedy na tuky s převahou nasycených mastných kyselin.  

Další příspěvky